Wigilijna kapusta z grzybami na bogato

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na stołach królują tradycyjne potrawy pełne aromatu i smaku. Wigilijna kapusta z grzybami to jedno z tych dań, które nie tylko wprowadza świąteczną atmosferę, ale także przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań. Poznaj mój sprawdzony przepis na tę wyjątkową potrawę.
Przepis na kapustę z grzybami
Moja ocena potrawy
Stopień trudności
Potrzebny czas
60 min.
Liczba porcji
8
Kaloryczność
Kuchnia
-
polska

Wigilijna kapusta z grzybami to danie, które od lat gości na polskich stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Kapusta z grzybami nie tylko doskonale komponuje się z innymi potrawami wigilijnymi, ale też nieźle smakuje jako samodzielne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Niestety, jedząc ją zawsze nasuwa mi się pytanie, czemu właśnie kapusta z grzybami, a nie bogaty bigos? Właśnie dlatego, że to taka biedniejsza wersja potrawy, której głównej składnikiem jest kapusta kiszona, robię ją stosunkowo rzadko. Jeśli już miałbym ją zrobić, to zdecydowanie preferuję niemiecką kapustę zasmażaną.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g suszonych śliwek
  • 30 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 3 jagody jałowca
  • 3 jagody ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru (skorygować ilość do smaku)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Na początku zalewam grzyby wodą i odstawiam je, aby się namoczyły.
  2. Następnie kroję cebulę w cienkie piórka i podsmażam ją na oleju, aż nabierze złotego koloru. Dolewam wino i redukuję, aby odparować alkohol. 
  3. Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i kroję na mniejsze kawałki. Jeśli nie mam szatkownicy, zwijam kapustę w wałeczki i szatkuję nożem – to naprawdę szybka metoda.
  4. Białą kapustę również drobno szatkuję. Obie kapusty wkładam do dużego garnka, dolewam szklankę wody, dodaję podsmażoną cebulę i podgrzewam całość.
  5. Do garnka dodaję przyprawy: liść laurowy, jagody jałowca, ziele angielskie i ziarna pieprzu, a także posiekane grzyby, pokrojone suszone śliwki i czosnek. Wszystko dokładnie mieszam i duszę na małym ogniu przez około godzinę.
  6. Po ugotowaniu odstawiam kapustę na noc, aby dobrze się przegryzła.
  7. Następnego dnia ponownie podgrzewam kapustę, delikatnie mieszając, aż zacznie wrzeć, po czym odstawiam ją do ostudzenia.
  8. Dodaję rodzynki. Całość zagotowuję, mieszam i znów odstawiam do ostygnięcia.
    Na koniec gotuję kapustę bez przykrywki, aby nadmiar płynu odparował, a konsystencja dania stała się bardziej gęsta. Z doświadczenia wiem, że kapusta najlepiej smakuje po kilku dniach podsmażania – wtedy nabiera głębi smaku, dlatego najlepiej tę wigilijną potrawę przyrządzić kilka dni przed świętami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *