Kaiserschmarrn czyli narciarski omlet

Czy istnieje deser, który lepiej oddaje klimat zimowych wypraw w góry niż Kaiserschmarrn? Two coś więcej niż omlet. Teraz możesz przygotować go w domu według sprawdzonej receptury.
Przepis na Kaiserschmarrn
Moja ocena potrawy
Stopień trudności
Potrzebny czas
45 min.
Liczba porcji
4
Kaloryczność
Kuchnia
-
austriacka

Kto spróbował Kaiserschmarrn, ten wie, że ten deser to coś więcej niż tylko słodka przekąska. Dla mnie to prawdziwa uczta – lekki, puszysty omlet, który rozrywam na kawałki, posypuję cukrem pudrem i podaję z owocowymi dodatkami. Nazwa „cesarski bałagan” idealnie do niego pasuje: z pozoru chaotyczny, a w smaku perfekcyjny.

Przez lata wypróbowałem wiele przepisów na Kaiserschmarrn, ale moja wersja najlepiej sprawdza się pieczona w piekarniku. Pieczenie nadaje mu wyjątkową lekkość i równomierne wykończenie. Jeśli wolisz przygotować go na patelni, pamiętaj, żeby była naprawdę duża – minimum 28–30 cm. Gotowi na cesarski deser? Zaczynamy!

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g uniwersalnej mąki pszennej (typ 550, ale można też użyć typu 400 czy 450)
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru pudru
  • solidna szczypta (ok. 0,4 g) kwasku cytrynowego
  • solidna szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • mus jabłkowy lub mało słodkie powidła śliwkowe (patrz uwagi)

Sposób przygotowania

  1. Jeśli planuję piec Kaiserschmarrn w piekarniku, najpierw rozgrzewam go do 200°C.
  2. Rodzynki zalewam rumem i odstawiam na 30 minut.
  3. Żółtka miksuję z cukrem na jasną, gęstą masę. Następnie stopniowo dodaję mleko i cukier waniliowy, a potem – stale mieszając – mąkę.
  4. Białka ubijam na super-sztywną pianę z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego, a potem delikatnie mieszam z masą żółtkową.
  5. Rodzynki odcedzam, osuszam i obtaczam w mące, żeby nie opadały na dno ciasta. Delikatnie dodaję je do masy.
  6. Jeśli piekę Kaiserschmarrn w piekarniku, smaruję masłem dużą prostokątną formę i wlewam ciasto. Pieczenie zajmuje około 20 minut przy termoobiegu.
  7. Gdy przygotowuję Kaiserschmarrn na patelni, rozgrzewam na niej masło i smażę ciasto porcjami (⅓ na raz). Smażę pod przykryciem, aż spód się zrumieni (ok. 4 minuty), a potem przewracam i smażę kolejne 4 minuty. Opcjonalnie rozszarpuję omlet w trakcie smażenia, żeby całość równomiernie się przyrumieniła.
  8. Gotowe placki (z piekarnika lub patelni) rozrywam dwoma widelcami na kawałki o wymiarach 2 × 2 cm. Można je też pociąć, ale moim zdaniem deser traci wtedy swój urok.
  9. Na koniec rozgrzewam pozostałe masło i podsmażam kawałki omletu przez 2 minuty, przewracając je raz w trakcie.
  10. Układam porcję Kaiserschmarrn na talerzu, posypuję cukrem pudrem i podaję z kwaśnymi powidłami śliwkowymi lub prażonymi jabłkami.

Uwagi

  1. Mus robi się bardzo szybko ze świeżych lub mrożonych owoców. Po prostu trzeba je podgrzać w rondlu by się lekko rozpadły, a na koniec dosłodzić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *